Ekonomi

Enflasyona Türk çözümü

Düşen enerji fiyatlarına rağmen, artan gıda maliyetleri Avrupa’da hükümetleri ve perakendecileri karşı karşıya getirdi. Artan gıda fiyatlarıyla manşetlere çıkan İngiliz Financial Times gazetesi, Avrupalı ​​perakendecilerin ve hükümetlerinin gıda maliyetleri üzerinden 50 yılın en çetin mücadelesini verdiğini yazdı.

AB istatistik ofisi Eurostat’a göre, Avrupa Birliği’nde gıda fiyatları Nisan ayı boyunca yüzde 16,6 artarak yüzde 8,1’lik manşet enflasyon oranının oldukça üzerine çıktı. En büyük artışlardan bazıları, yumurtanın yüzde 22,7, tam yağlı sütün yüzde 25 ve şekerin yüzde 54,9 artmasıyla temel gıda fiyatlarında yaşandı.

FT, “Düşük enerji fiyatları genel fiyat baskılarını hafifletse de, gıda maliyetindeki artış artmaya devam etti” diye yazdı ve “politikacıların halkın öfkesini bastırmaya çalışırken giderek artan alışılmadık piyasa müdahalelerine” işaret etti. Artan fiyatlardan en çok etkilenen ülkeler ise Macaristan ve Hırvatistan gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri oldu.

Tüketicileri korumak için temel ihtiyaçların maliyetini sınırlamak için bu ülkelerde önlemler alınmıştır. Yunanistan, perakendecilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlar üzerindeki kar marjlarını sınırlayarak fiyatları sınırlamak için alternatif bir yaklaşım benimsedi.

Daha büyük ekonomilerde taraflar masaya otururdu. Fransa’da çeşitli işleri mümkün olan en düşük fiyata sunmak için süpermarketlerle pazarlık yapıldı. İspanya, gıda üzerindeki katma değer vergisini düşüren birkaç ülkeden biri haline geldi. İtalya, makarna gibi popüler gıda maddelerinin fiyatlarını sınırlamak için baskı yapıyor.

İsveçli iktisatçı Lars Jonung, AB’de yaşananları FT’ye değerlendirdi: “1970’lerden beri Batı dünyasında genel bir modelde fiyat kontrollerimiz olmadı.” Avrupa çapında 46 tüketici kuruluşunu temsil eden Bureau Européen des Unions de Consommateurs Genel Müdürü Monique Goyens, “Bazı fiyat artışları haklı olsa da, diğerlerinin işletmelerin fiyatları şişirmek için uydurduğu fırsatçı bahaneler olduğuna dair artan şüpheler var” dedi; korumak için güçlü önlemler almaya çağırdı.

Belçikalı tüketiciyi koruma kuruluşu Test Achats ve onun Avusturyalı muadili AK de gıda için “fiyat düzenlemesi” çağrısında bulundu. Perakendeciler ise suçlunun kendilerinin olmadığını savunuyorlar.

FT’nin görüştüğü ünlü süpermarketler Lidl, Spar, Auchan ve Macar süpermarket zinciri Kodály Delikatessen, bazı ürünlerin toptan satış fiyatının üst sınır perakende fiyatından daha yüksek olduğunu söylüyor. Delikatessen, “Yönetmelik bizi çöpe satmaya zorluyor” diye kendini savunurken; Uluslararası bir perakendecinin temsilcisi, “Şeker alıyorsanız, kilo başına 1,35 avro ödüyorsunuz ve onu 0,85 avroya satmak zorundasınız” dedi.

İngiliz gazetesi, “Önlemler temel ihtiyaç maddelerinin maliyetini sınırlamada başarılı olsa da, ekonomistler bunların yüksek gıda fiyatları için kötü bir çözüm olduğunu düşünüyor” yorumunu yaptı. daha fazla ‘hedefli politika müdahaleleri ve sosyal güvenlik ağları’ sağlamaya teşvik edildi. Macaristan merkez bankası lideri György Matolcsy, Aralık ayında bir parlamento oturumunda yaptığı konuşmada, ‘Bu savaşı eski araçlarla kazanamazsınız.

“Tavan fiyatları ve benzeri tüm fikirlerin zaten sosyalizm döneminde etkisiz olduğu ortaya çıktı.” ING Bank’ta analist olan Péter Virovácz’a göre sütü bir ilaçla sınırlayabilirsiniz, ancak enflasyon sepeti düzinelerce ilaç içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu